Een Inloopdouche Plaatsen: Stap voor Stap Gids

Een inloopdouche is een moderne toevoeging aan elke badkamer, waardoor de ruimte een luxe uitstraling krijgt en het douchen een plezierige ervaring wordt. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe je een inloopdouche kunt plaatsen in je badkamer, zonder enige vorm van plagiaat.

Voordelen van een Inloopdouche Plaatsen

Voordat we dieper ingaan op de installatiestappen, laten we eens kijken naar enkele voordelen van het plaatsen van een inloopdouche:

 1. Moderne en strakke uitstraling: Een inloopdouche geeft je badkamer een eigentijdse uitstraling.
 2. Ruimere instap: Met een inloopdouche kun je vrij in en uit stappen, wat een gevoel van ruimte en vrijheid geeft.
 3. Makkelijk schoon te houden: Inloopdouches vereisen over het algemeen minder schoonmaak- en onderhoudswerk.
 4. Geschikt voor meerdere personen: Je kunt met meerdere mensen tegelijkertijd douchen, wat handig kan zijn in drukke ochtendsituaties.
 5. Flexibele afmetingen: Je kunt de breedte en diepte van de douche naar wens aanpassen, waardoor je de beschikbare ruimte optimaal benut.
 6. Veiligheid: Een lage douchebak of een tegelvloer is veiliger voor mensen die slecht ter been zijn.
 7. Kostenbesparend: Over het algemeen zijn inloopdouches relatief goedkoper dan douchecabines.

Nu we de voordelen hebben besproken, laten we overgaan naar de stappen om een inloopdouche te plaatsen.

Stap 1: De Plek van de Inloopdouche Bepalen

Bij het plaatsen van een inloopdouche is het essentieel om de juiste locatie te kiezen. Als je al een bad of douchecabine hebt die je wilt vervangen, is de keuze wellicht al gemaakt. Bij een volledige badkamerrenovatie heb je meer vrijheid om de ideale locatie te bepalen.

Het is belangrijk om de inloopdouche in harmonie te brengen met de andere elementen in je badkamer, zoals een vrijstaand bad en een badkamermeubel. Denk goed na over de beste plek en opening voor je inloopdouche, zodat alles in je badkamer optimaal tot zijn recht komt.

Stap 2: Leidingen en Afvoer op de Juiste Plek en Hoogte

Bij het installeren van een inloopdouche is het cruciaal om rekening te houden met de juiste leidingen en afvoer. Zorg ervoor dat het afschot van de douchevloer correct is, zodat het water efficiënt wordt afgevoerd en je niet in een plas water staat te douchen. Dit kan variëren, afhankelijk van of je een tegelvloer, douchebak of douchevloer gebruikt.

Ongeacht je keuze is het aan te raden om een afschot van 1 à 2 cm per meter te handhaven. Bij douchevloeren van composietsteen hebben deze vaak al een ingebouwd afschot, maar het is belangrijk dat de ondergrond vlak en waterpas is.

Stap 3: Inloopdouche Direct op Tegelvloer of Douchebak?

Nu moet je beslissen of je de inloopdouche direct op de tegelvloer wilt plaatsen of op een douchebak. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Een lage douchebak of douchevloer van composietsteen wordt vaak aanbevolen vanwege de waterdichtheid, hygiëne en veiligheid (antislip).

Als je voor een lage douchebak kiest, moet je er rekening mee houden dat de afvoersifon in de vloer moet worden verwerkt, wat enige aanpassing kan vergen. Het is ook essentieel om de volgorde van tegelen of het plaatsen van de douchebak in overweging te nemen voordat je de muren betegelt en voegt.

Stap 4: Douchewand Plaatsen

Nu, met de douchevloer en muren klaar, kun je de douchewand plaatsen. Glas is vaak de meest gekozen optie vanwege zijn ruimtebesparende en luxueuze uitstraling, evenals het gemak van schoonmaken.

Bij de installatie van een glazen douchewand, volg deze stappen:

 1. Monteer het muurprofiel op de juiste plek en zorg ervoor dat het waterpas staat.
 2. Schuif de glazen douchewand in het muurprofiel.
 3. Monteer een stabilisatiestang voor extra ondersteuning.
 4. Maak de douchewand waterdicht, vooral aan de onderkant en achterkant van het muurprofiel.
 5. Overweeg verschillende glasafwerkingen, zoals (half) mat glas, rookglas, spiegelglas of een douchewand met raster voor een specifieke stijl.

Zorg ervoor dat het glas een nano-coating heeft om kalkaanslag te voorkomen.

Stap 5: Afwerking

Zodra je inloopdouche volledig is opgebouwd, kun je doorgaan met het installeren van de douchekraan en accessoires om het geheel af te maken. Zorg ervoor dat alles goed is bevestigd en dat je de juiste kit gebruikt om lekkage te voorkomen.

Met deze stappen en tips kun je jouw inloopdouche moeiteloos installeren en genieten van een moderne, luxe badkamer. Veel succes!

Voor meer informatie en gedetailleerde instructies kun je ook de installatiehandleiding van je inloopdouche raadplegen of hulp vragen bij experts in showrooms zoals X²O.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*