Tegels Zetten: 8 Stappen om Zelf Wandtegels te Plaatsen

Na de aankoop van uw favoriete tegels, bent u helemaal klaar om uw badkamer, keuken, woonkamer, hal of toilet te betegelen. U heeft twee opties: u kunt een professionele tegelzetter inschakelen, of u kunt zelf de wandtegels plaatsen. In deze gids, ontdekt u welke benodigdheden u nodig heeft en vindt u een gedetailleerd stappenplan om zelf uw tegels te zetten.

Benodigdheden voor het Zetten van Wandtegels:
– Waterdichtset met kimband en coating
– Het juiste voorstrijkmiddel
– Tegellijm
– Clips en keggen
– Voegmiddel in een bijpassende kleur
– Tegelreiniger
– Tegelkit

Stap 1: De Ondergrond Controleren
Voordat u begint met het zetten van wandtegels, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat de ondergrond waterdicht is. Voor vochtige ruimtes zoals de badkamer, gebruikt u een waterdichtset met kimband en coating. Dit helpt bij het afdichten van aansluithoeken en voegen om vochtproblemen te voorkomen. Zorg er ook voor dat de ondergrond vlak is door deze te egaliseren voordat u de tegels plaatst. Reinig de ondergrond grondig met een tegelreiniger om vuil te verwijderen.

Stap 2: De Wand Behandelen met Voorstrijkmiddel
Kies het juiste voorstrijkmiddel afhankelijk van de ondergrond. Voor zuigende ondergronden zoals beton, kalksteen, en gipsgebonden pleisterwerk, gebruikt u het geschikte voorstrijkmiddel om de zuiging te verminderen. Voor niet-zuigende ondergronden zoals bestaand tegelwerk, past u voorstrijkmiddel aan om de lijm te laten hechten.

Stap 3: Tegellijm Gebruiken
Breng tegellijm aan voor de eerste rij tegels. U kunt de buttering-floatingmethode gebruiken voor een optimale hechting. Verdeel de lijm gelijkmatig met behulp van een lijmkam. Kies de juiste kamgrootte afhankelijk van de grootte van de tegels die u plaatst.

– Voor tegels tot en met 30×30 cm: gebruik een 8 mm lijmkam
– Voor tegels tot en met 50×50 cm: gebruik een 10 of 12 mm lijmkam
– Voor tegels groter dan 50×50 cm: gebruik een 15 mm lijmkam

Stap 4: Gebruikmaken van Tegelclips en -Keggen
Tegelclips en -keggen zijn onmisbaar bij het zetten van tegels. Ze zorgen ervoor dat de tegels op gelijke hoogte worden geplaatst en dat de voeg overal dezelfde afstand heeft voor een net eindresultaat.

Stap 5: Doorgaan met Tegels Zetten
Plaats de volgende tegel strak tegen de clips en keggen van de vorige tegel. Mix tegels uit verschillende dozen om eventuele kleine kleurverschillen te minimaliseren. Snijd wandtegels die in hoeken of langs randen liggen op maat met een tegelsnijder.

Stap 6: De Wandtegels Voegen
Voeg de tegels nadat de tegellijm droog en uitgehard is. Gebruik voegmiddel in een bijpassende kleur om te voorkomen dat vocht onder de tegels komt. Krab de hoekaansluitingen open voor latere kitten.

Stap 7: Cementsluier Verwijderen met Tegelreiniger
Verwijder cementsluier van de tegels met tegelreiniger. Doe dit ongeveer 24 uur nadat de voegen zijn uitgehard om de beste resultaten te bereiken.

Stap 8: De Tegels Afwerken met een Waterdichte Kitlaag
Kits de naden tussen de tegels om vuil en vocht buiten te houden. Deze kitlaag voorkomt tevens schade door vocht en beweging tussen oppervlakken.

Nu u deze stappen heeft gevolgd, heeft u zelf uw wandtegels geplaatst. Voor verdere vragen over wandtegels en het voegen ervan, kunt u altijd terecht bij onze deskundige verkopers. Veel succes met uw tegelproject!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*