Welk tuingereedschap is het beste voor je gazon?

Een grasmat mooi en gezond laten groeien gebeurt niet uit zichzelf. Naast het geven van liefde en geduld is het essentieel dat je het juiste tuingereedschap handhaaft. In deze blog lichten wij stap voor stap toe met welke tuingereedschap je het beste aan de slag kunt gaan zodat jouw grasmat jaar in jaar uit mooi blijft.

1. Verwijderen van mos Het kan voorkomen dat er na enig tijd mosvorming ontstaat op je grasmat. Dit komt voor doordat tussen het gras achtergebleven resten van gas een viltlaag vormen. Omdat daardoor het zonlicht niet goed bij het gras kan komen neemt het gras minder goed voedingsstoffen op. Hierdoor krijgt mos de kans om zich te ontwikkelen. Om de viltlaag te verwijderen kun je het beste gebruik maken van een verticuteermachine. Als je voor de eerste keer gebruik maakt van een verticuteermachine zorg er dan voor dat het gras al een paar keer gemaaid is. De beste tijd van het jaar om gras te verticuteren is april of oktober.

2. Laat je gras ademen De eerste stap was verticuteren. De tweede stap is om de wortels van je grasmat lucht te geven. Doordat je dit doet worden voedingstoffen direct vanuit de grond opgenomen. Dit kun je het beste doen met een gazonbeluchter. Deze prikt kleine gaatjes in de grasmat waardoor voedingsstoffen de weg vrij hebben om naar de wortels van jouw gazon te gaan. Doe het beluchten van het gazon na het verticuteren, zo geef je de grasmat de volledige ruimte om te herstellen.

3.Bemest je gazon Na een tijdje kan het zo zijn dat de voedingstoffen uit de grond onder de grasmat verminderd is. Om dit weer in balans te brengen is het bemesten cruciaal. Dit kun je doen met kunstmest, maar is ook te bereiken met organische mest. Breng het gelijkmatig aan voor het beste resultaat. Dit kun je natuurlijk met de hand doen, echter bij gebruik van een meststrooier heb je meer garantie dat het gelijkmatig aangebracht wordt. Voor voldoende voedingsstoffen en het beste resultaat bemest je de grasmat eenmaal per halfjaar. De beste tijd van het jaar om dit te doen zijn het voorjaar en de zomer. Een raadzaam advies is bovendien nog om na de laatste keer dat je je grasmat hebt gemaaid het gazon van kalk te voorzien. Hierdoor blijft de zuurgraad van de grond op peil waardoor mos minder kans krijgt om zicht te ontwikkelen. Een meststrooier kun je prima gebruiken voor het strooien van kalk. Zorg er na het bemesten voor dat je het gazon besproeit. Daardoor kunnen de meststoffen zakken en worden ze opgenomen in de ondergrond.

4. Grasmat maaien Als je regelmaat maait krijg je een mooi en strak gazon. Hierbij kun je kiezen voor een handgrasmaaier op accu, een grasmaaier op benzine, of een grasmaaier die op elektriciteit wordt aangedreven. Ook is er keuze voor een zitmaaier of een robotmaaier. Natuurlijk hangt de keuze af van de grootte van je gazon. Als je een groot gazon hebt is het aan te raden om voor een zitmaaier te gaan. Bij een kleiner gazon is een loopmaaier raadzamer. Kies je er liever voor om gemakkelijk achter over te leunen kies dan voor een robotmaaier en laat de maaier jou werk doen. Een gazon onderhouden is meer dan alleen het gazon maaien en bemesten. Na een tijdje lopen de uiteinden uit van het gazon en staat er gras op plekken die moeilijker te bereiken zijn met jouw gazonmaaier. Het komt ook voor dat er onkruid kan gaan groeien. Daarom is het belangrijk dat je je grasmat het hele maaiseizoen goed wordt onderhouden en bijgehouden. Dan heb je gegarandeerd het hele jaar plezier van jouw mooie en gezonde gazon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*