Werkzaamheden van een stucadoor

Iedereen heeft wel eens gehoord van het beroep stukadoor. Wanneer je verhuist naar een nieuwe woning of een bestaande woning laat renoveren, komt de term stukadoor eigenlijk altijd naar voren, maar wat doet een stukadoor nou eigenlijk precies? In deze tekst gaan we het beroep van een stukadoor doornemen en kijken wat er precies allemaal komt kijken bij het werk van een stukadoor.

Stukadoor

Een stukadoor uit Etten-Leuris een professional die werkzaam is als ZZP’er of binnen een bedrijf met meerdere professionals. Hij zorgt ervoor dat er stucwerk op de muren komt. Dit dient ter bescherming van de muren, maar zorgt er ook voor dat de muren een stuk mooier worden. Vaak worden muren kaal opgeleverd en een stucwerk zorgt er dan voor dat de muren netjes en beschermd zijn. Hier gebruikt de stukadoor verschillende materialen en technieken voor.

Werkzaamheden van de stukadoor

Met deze verschillende materialen en technieken brengt de stukadoor dus een laagje stucwerk aan op de muur. Dit stucwerk kan uit verschillende materialen bestaan, maar bestaat tegenwoordig vooral uit pleister. Wanneer de stukadoor gewoon een laag pleister aanbrengt op een platte muur dan noemen we dat vlak pleisterwerk. Deze manier van werken is dus vooral geschikt voor muren in een woning. Naast dat het stucwerk dus dienst ter bescherming van de muur, is het ook vooral om de muur mooier te maken. In de tegenwoordige tijd zien we dit soms, maar vooral in het verleden was een stukadoor een echte kunstenaar. Zo zagen we al in de Griekse oudheid dat stucwerk werd gebruikt op gebouwen aan zowel de binnen- als buitenkant. Dit stucwerk werd dan vooral gebruikt om de gebouwen mooier te maken. Ook in latere tijden werd stucwerk gemaakt ter verfraaiing van bijvoorbeeld moskeeën en paleizen. Tot de tweede wereldoorlog werd er heel veel stucwerk aangebracht in woningen van burgers, maar dus ook van belangrijke gebouwen. Sinds de tweede wereldoorlog neemt deze vraag juist weer af. Nog steeds is er ontzettend veel vraag naar stucwerk, maar dan vooral het vlakke werk wat gebruikt wordt op muren in huizen.

Stukadoor worden

Maar hoe wordt iemand nou stukadoor? Meestal is het een vak wat eerder doorgegeven werd van vader naar zoon. Toen het in de oudheid nog een stukje kunst was, was er wel talent nodig om dit werk zo mooi te maken. Tegenwoordig gaat het vooral om vakkennis en daarom is het doorgeven van het vak van vader op zoon ook een mooi voorbeeld. Daarnaast is het mogelijk om verschillende opleidingen te volgen om stukadoor te worden. Hoeveel je ook leert op een opleiding, ervaring in het vak is natuurlijk een stuk belangrijker en daarom zul je tijdens deze verschillende opleidingen ook zeker stagelopen. Ook kun je ervoor kiezen om te werken en leren. Je gaat dan 4 dagen aan het werk bij een bedrijf en de overige dag gebruik je om naar school te gaan.

Bron: Aannemersspot

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*