De kwaliteit van een massief houten vloer

Een massief houten vloer misstaat geen enkele woning, een massief houten vloer is gewoon heel erg mooi. Maat hoe zit het met de kwaliteit? Is er veel verschil tussen de houtsoorten welke je kan gebruiken voor de vloer en welke voordelen heeft een massief houten vloer ten opzichte van bijvoorbeeld laminaat?

De verschillende houtsoorten

Eigenlijk kan elk soort hout gebruikt worden voor de vloer, echter zijn er enkele soorten vrij populair en daarom worden deze vaak gekozen. We zullen enkele soorten op rij zetten met de kwalitatieve eigenschappen van het hout.

  • Eik

Eikenhout is altijd een populaire keus als het op pakket aankomt. Het hout heeft een erg specifieke kleur, een grove en golvende nerf en is vrij robuust. Deze houtsoort gebruikt men over het algemeen vrij vaak. Een Eikenhouten vloer past vrijwel bij elk interieur, als je aan een pakket vloer denkt dan is de kans groot dat je een Eikenhouten vloer voorstelt.

  • Notelaar

Notelaar heeft een fijne nerf, de vloer kan hierdoor bijzonder glad worden afgewerkt. De kleur is licht tot donker bruin en geeft een warme uitstraling aan de kamer.

  • Wengé

Wengé leent zich goed voor ruimtes welke contrast nodig hebben. De kleur is erg donker en het bijna zwarte hout neemt vrijwel geen vocht op. Deze houtsoort leent zich ook prima om in diverse patronen gelegd te worden en niet enkel in banen of planken.

  • Zebrano

Zebrano is een aparte houtsoort welke een gestreept patroon heeft. Deze vaste en sterke houtsoort past goed in ruimtes met een wild interieur. Het hout doet een klein beetje denken aan de Zebra vandaar ook de naam: Zebrano.

  • Teak

Teak kenmerkt zich door een geel- tot roodbruine kleur en een strakke draad. Vaak komt met dit hout tegen in buitenmeubels, dit omdat het hout zeer waterafstotend is. Teak was het hout waar men vroeger schepen van maakte voornamelijk om de waterafstotende eigenschappen van het hout.

  • Jotabo

Jotabo is een houtsoort welke roodachtig van kleur is, hierdoor is het hout iets minder populair dan de bovengenoemde soorten maar door de unieke kleur kan het wel een zeer specifiek karakter geven aan een ruimte. Het hout is ook erg hard wat bijdraagt aan de robuustheid van dit hout.

  • Esdoorn

Maple of Esdoorn is vrij licht van keur al kan deze kleur wel wat veranderen door blootstelling aan zonlicht. De houtsoort is ten opzichte van de andere houtsoorten wel erg gevoelig voor vocht en daardoor eigenlijk alleen geschikt voor vrij droge ruimtes.

Een houten vloer ten opzichte van een laminaat vloer

Laminaat is eigenlijk namaak pakket. Een echte houten vloer en zeker een massief houten vloer heeft een veel hogere kwaliteit. Een massief houten vloer is stevig en kan tegen een stootje. De vloer is mooi en krachtig en straalt een zekere klasse uit. Laminaat is vrij fragiel, als er iets opvalt dan splintert meestal gelijk de toplaag eraf wat lelijke plekken geeft. Een massief houten vloer is over het algemeen ook dikker, hierdoor isoleert de vloer een stuk beter en ook qua vocht is massief hout verdraagzamer. Er zijn ook half massief pakket vloeren welke tussen massief en laminaat inzitten qua kwaliteit. Kies je dus voor een massief houten vloer dan weet je dat je kiest voor de beste kwaliteit.

Bron: In2klussen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*